Petreceti-va vacanta in Bucova, un sat de la poalele Muntilor Tarcu!
Home | Cum ajungeti in Bucova? | Agrement | Turism rural la casa de vacanta. Servicii oferite. | Turism rural. Preturi | Camping | Pe bicicleta | Doar pentru biciclisti*! | Offroad | La pescuit de pastrav | La stina | Parapante | Cumparaturi in Bucova | O zi in Muntii Tarcu (1) | O zi in Muntii Tarcu (2) | Muntii Retezat | Toamna | Istorie | Album foto | Contacteaza-ne! | Cartea de oaspeti | Linkuri
La pescuit de pastrav

Riul Bistra izvoraste din Iezerul Bistrei situat la aproape 2000 m altitudine, sub Virful Bistra din Muntii Tarcu. Apa este repede si, datorita diferentei de nivel mare, are o gramada de cascade si saritori. Bistra este un riu foarte curat, cu apa oxigenata si albie pietroasa iar temperatura apei rar depaseste 15 grade. Aceste conditii sint excelente atit pentru pastravul fintinel cit si pentru pastravul curcubeu, ambele specii putind fi pescuite pe Valea Bistrei.
 
LEGISLATIE:

pastrav.gif

Va prezentam o descriere a pastravului si a metodelor de pescuit pentru pastrav. Textul este preluat de pe situl www.pescuitul.ro prin amabila permisiune a domnului redactor Gheorghe Ion.
 
"Pastravul face parte din familia salmonizilor. Patravul are o mare varietate de culori rareori fiind intalnite doua exemplare identice. Unii sunt mai deschisi la culoare, verde-albastru pe spinare, argintii pe flancuri, altii sunt cafenii pe spate, aurii pe flancuri si albi pe burta. Cuoarea este influentata de mediul inconjurator. In toate cazurile sunt prezente punctele rosii sau negre din zona flancurilor si spate. Pastravul comun este cel mai raspandit la noi in tara. Ca varietati de pastrav mai mentionam "fantanelul" (Salvelinus fontinalis) - peste frumos colorat, "pastravul curcubeu" (Salmo gairdneri irideus)-cu puncte negre in loc de rosii. Pastravul poate atinge la maturitate o greutate de pana la 6 kg si 70 cm lungime. Marimea legala de pescuit este de peste 20 cm, fiind socotit bun pastravul de cca. 1/2 kg si foarte bun cel de cca. 1 kg.

pastravi1.jpg
Pastravi din Bistra. (Foto: Cristi Tomici)

Pastravul traieste in ape de munte, reci si limpezi, bine oxigenate, cu fund pietros, in special din zona izvoarelor. Temperatura optima a apei este de 10-12 C pentru fantanel si de 14-19 pentru curcubeu. De la 19 C apa devine slab oxigenata si pestele nu mai mananca. La noi in tara il intalnim in unele lacuri montane: Bucura, Gemena, Zanoaga (Retezat), in lacul Galcescu, la obarsia Lotrului si in Lacul Rosu (Gurgiu), acumularile Izvorul Muntelui, Tarnita, Valea Draganului. Locurile preferate de pastrav pentru odihna si panda sunt cotloanele din maluri, golurile dintre stanci si pietre, la radacinile copacilor. Perioada de hranire incepe dupa rasaritul soarelui pana cand se lasa caldura, moment in care patravul se retrage. In zilele noroase acesta poate vana toata ziua. Hrana pastravului este constituita din larve, fluturi, musculite, crustaceii, pestisorii. Nici proprii sai pui nu sunt crutati. Perioada de reproducere este octombrie - ianuarie.
 

baraj1.jpg
Bistra linga Casa de vacanta. (Foto: Cristi Tomici)

Pescuitul pastravului se face cu undita. Cea mai eficienta metoda de pescuit este cu rama de nisip, de pamant de telina. Metoda nu este acceptata in pescuitul sportiv. Cel mai usor se pescuieste cu rama in apa tulbure deoarece pescarul nu este vazut de peste. Aceasta metoda este pe cat posibil de evitat, fiind socotita de pescari nesportiva. Vom intrebuinta vergi fine, nervoase si usoare. Daca pescuim la "pipait" atunci este bine sa alegem o varga mai lunga si o mulineta adecvata. Pescuitul cu musca artificiala in ape limpezi este foarte raspandit in randul pescarilor, pescuit socotit ca o adevarata arta. In acest caz trebuie sa retinem ca musculitele trebuie sa joace permanent. Pastravul este un peste greu de prins si adeseori il gasim unde nu ne asteptam. Din acest motiv trebuie sa mergem si sa cercetam mai multe locuri preferand deseori zona apelor de tranzit, zona limitrofa apelor turbulente. De ce ? El sta la panda si apa ii aduce mancarea. Alegerea mustei artificiale este cea mai anevoioasa. Intotdeauna trebuie sa analizam mediul si sa alegem ceva ce se potriveste locului ales de pescuit.

10.jpg
Bistra la iesirea din Bucova. (Foto: Cristi Tomici)

In functie de marimea pastravilor putem folosi si linguritele- musca si nalucile. La pescuitul pastravilor mari deseori se utilizeaza ca momeala pestisori vii. Metoda nu numai ca este admisa dar este chiar rcomandata deoarece pastravii mari sunt adevarati canibali, mancandu-i pe cei mici.

Pastravul este un peste foarte apreciat, avand o carne gustoasa. Din acest motiv, din pacate, braconierii nu-i iarta spre nesansa generatiilor viitoare de pescari care nu vor mai avea sansa de a se bucura de acest gen de pescuit, socotit a fi cel mai rafinat."

 

iezer.jpg
Iezerul Bistra. (Foto: Cristi Tomici)

LEGISLATIE:

pastravlemn.jpg
Pastrav prins linga casa de vacanta (pe bune!)

In afara de Valea Bistrei, in apropiere de Bucova mai puteti pescui pastravi pe Riul Mare sau Barajul de la Gura Apei (Retezat) Bistra Marului sau Barajul de la Poiana Marului (in Muntii Tarcu), Valea Zeicani, Lacul Zanoaga (Retezat) sau Iezerul Bistrei (Muntii Tarcu).
 
Si daca nu aveti noroc la pescuit, va veti bucura cu siguranta de frumusetea locurilor, aerul curat si de slanina fripta la foc.

bruca.jpg
Pofta buna! (Foto: Andreas Illgen)